Voorjaarsconcert Kamerkoor Cantabile

10 juni 2023,

Locatie: Witte Kerkje

koorb

Kamerkoor Cantabile Maassluis geeft op zaterdagmiddag 10 juni een extra muzikaal tintje aan de start van de Week van Cultuur in Maassluis. Vanaf half vier zingt het koor in het Witte Kerkje een gevarieerd programma van liederen die allemaal met de lente te maken hebben.  

Het voorjaar heeft door de eeuwen heen veel componisten geïnspireerd. Cantabile begint met een rond 1240 geschreven liedje, ‘Summer is a coming in’, toegeschreven aan de monnik John of Forsete. Josquin des Prés (1440-1521) had een vrolijk tjirpende krekel in gedachte toen hij ‘El Grillo’ componeerde. Aan het einde van de zestiende eeuw zette de Fransman Claude Lejeune ‘Revecy venir du Printans’ op papier, waarin de aankomende lente wordt bezongen. In diezelfde periode componeerde ook de Brit Thomas Morley lenteliederen, waarvan Cantabile er drie zal zingen.  

Felix Mendelssohn is goed voor vier kleine composities en de bijdrage van Franz Schubert bestaat uit twee stukken. Dan zijn we inmiddels in de negentiende eeuw beland. Daar zag in 1857 de Brit Edward Elgar het levenslicht en van hem zijn er vier composities te horen. Via zijn landgenoot Benjamin Britten komen we dan in de twintigste eeuw terecht met twee stukken van zijn hand.  

Cantabile staat onder leiding van Oksana Kryuchkova die na het optreden bij de jaarlijkse dienst van Lessons & Carols in De Groote Kerk, het eerst eigen concert dirigeert.  

Het concert begint om half vier. Naast Cantabile is er een optreden van een muzikaal ensemble en Nanneke Beekhuis draagt een aantal van haar gedichten voor. Kaarten kosten € 15,- (inclusief consumpties) en zijn aan de zaal verkrijgbaar. Tot 16 jaar is de toegang gratis.